Vloerverwarming zelf leggen? Zo doe je dat

12/04/2023
|
108
vloerverwarming

Wil je er in de wintermaanden warmpjes bij zitten? Dan kan een vloerverwarming een goede optie zijn. Omdat dit een nogal lastige klus is, is het aan te raden om dit over te laten aan een professional. Ben je echter zelf heel handig en durf je de uitdaging aan? Dan kun je de vloerverwarming ook zelf installeren? Hoe je dat doet? De volgende stappen helpen je al een eindje op weg!

Het begint met een goede voorbereiding

Een goed begin is al het halve werk en dat geldt ook voor het aanleggen van een vloerverwarming. De ondervloer is bijvoorbeeld je basis en daarom moet deze ook schoon, vlak en droog zijn. Haal bijvoorbeeld lijmresten weg en verwijder met een stofzuiger alle vuiltjes. Ligt er nog een oudere vloer, bijvoorbeeld vloerbedekking? Verwijder deze dan ook meteen. Daarnaast moet je dus zorgen dat de vloer vlak is. Dit kun je vrij makkelijk testen met een waterpas. Is de vloer niet helemaal recht? Gebruik dan een egalisatiemiddel.

Zorg voor goede isolatie

Als je vloerverwarming neemt, wil je natuurlijk niet dat die warmte binnen enkele seconden verloren gaat naar de ondergrond. Om dit te voorkomen, moet je zorgen voor een goede isolatielaag. Dit kun je makkelijk doen door isolatieplaten of isolatiefolie op de bodem te leggen. Voordat je begint moet je sowieso kijken of je al het gereedschap en benodigdheden hebt. Heb je bijvoorbeeld een tang of sluitringen nodig?

Lees ook:  Alles over de jaarlijkse belastingaangifte

Buizen aanleggen

Daarna begin je met het aanleggen van de buizen. Dit is misschien nog wel de lastigste klus. Neem dan ook tijd om dit te doen en maak van te voren een goed plan om dit aan te pakken. Bepaal bijvoorbeeld hoe de buizen van de vloerverwarming moeten liggen. Als je hierover twijfelt, kun je altijd een professional maken die de lay-out voor je uitwerkt in een ontwerptekening. De afstand van de buizen tot elkaar bepaalt de warmte in de ruimte. Liggen ze dichter bij elkaar? Dan creëer je meer warmte.

Aansluiten buizen op de verdeelunit

Daarna is het tijd om de buizen aan te sluiten op de verdeelunit. Deze kun je het best plaatsen in de buurt van de cv-ketel. Nadat je de buizen hebt aangesloten, moet je ook de pomp aansluiten die de warmte door de buizen laat circuleren. Zorg er wel voor dat de stroomtoevoer is uitgeschakeld als je de pomp aansluit op de elektriciteit. Als laatste vul je de buizen met water en controleer je de druk in de leidingen. Wat de juiste druk is, staat meestal vermeld op de verdeelunit.

Ben je nog op zoek naar de juiste vloer? Doe dan hier wat inspiratie op. Als je plannen hebt om te verhuizen, dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Hier vind je waardevolle informatie over vrije dagen voor je verhuizing.

Recent nieuws

Technologische innovatie: de sleutel tot klantenbinding in de digitale wereld

19/03/2024

Nieuwe wetgeving omtrent veranda -en serrebouw in Nederland

29/02/2024

De beste uitgaansgelegenheden in Utrecht

23/02/2024

Toekomstige verpakkings technologieën in de supermarkt

18/01/2024

Wat doen bedrijven in Utrecht om veiligheid te waarborgen?

17/01/2024
© Copyright Gebiedonline030 2024
Sitemap
hello world!