Nieuwe wetgeving omtrent veranda -en serrebouw in Nederland

29/02/2024
|
30
Nieuwe wetgeving omtrent veranda -en serrebouw in Nederland

De afgelopen jaren is een veranda of serre bouwen steeds populairder geworden in Nederland. Met deze toenemende populariteit, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving omtrent deze bouwprojecten. Bij de aanleg van deze overkappingen zijn er een aantal regels waar je je aan dient te houden. Hoe zit dit precies en waar moet je opletten? We geven je in deze blog alle uitleg.

Het verschil tussen een veranda en een serre

Een veranda en een serre zorgen beide voor een connectie tussen de tuin en de woning. Ze geven je ruimte waar je van je tuin kan genieten zonder al te veel aan de weersomstandigheden te denken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een veranda en een serre?

Een veranda is een serre zonder ramen en muren. Daardoor biedt een veranda vooral beschutting van de zon, regen en andere weersomstandigheden. Omdat je bij een veranda buiten zit, zal je de veranda vooral tijdens goede weersomstandigheden gebruiken. Een veranda is een extensie van de tuin. Een serre, daarentegen, geeft je extra woonruimte. De serre is een gesloten ruimte, door de toevoeging van schuifpuien en kozijnen en daardoor is de ruimte ook vaak verwarmd. Wat betekent dat je deze ruimte het hele jaar door kunt gebruiken en daardoor is een serre een extensie van je woongedeelte.

De nieuwe wetgeving

Een veranda of serre bouwen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, hoewel de regels in 2022 zijn aangescherpt. In Nederland is een vergunning afhankelijk van de stad waar je woont. Het is dus belangrijk om de gemeente te raadplegen, voordat je een veranda of serre bestelt. De meeste gemeenten in Nederland hebben dezelfde regels en voorschriften:

  • Een terrasoverkapping moet in je achtertuin geplaatst worden.
  • Houd rekening met de maximale hoogte van de overkapping.
  • De totale oppervlakte van je terrasoverkapping mag niet groter zijn dan 30 m²
  • De totale oppervlakte van je terrasoverkapping mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin.
  • Een terrasoverkapping mag niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruik.

Controleer altijd de gewenste hoogte en plaats van je overkapping. Wanneer je terrasoverkapping zichtbaar is vanaf de straat, moet je altijd navragen of je een vergunning nodig hebt, ongeacht de afmetingen van de overkapping. Bovendien is het aan te raden om je overkapping sowieso niet groter te maken dan drie meter, omdat voor elk gebouw boven de drie meter een bouwvergunning nodig is in de meeste steden.

De wetgeving in de gemeente Utrecht

In de gemeente Utrecht kan de vereiste van een vergunning variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom aan te raden om een vergunningcheck uit te voeren en de specifieke regels te raadplegen op de website van de gemeente Utrecht. Op die manier ben je zeker of je een vergunning nodig hebt voor je bouwplannen. 

Naast het indienen van je bouwplannen bij de gemeente, zijn er ook andere zaken die wettelijk verplicht zijn om door te even, zoals een verhuizing in Nederland. Maar hoe kun je dit proces precies doorlopen? Ontdek hier stap voor stap hoe je jouw verhuizing kunt doorgeven in Utrecht.

Lees ook:  De leukste manieren om te ontspannen in Utrecht

Vergunning aanvragen

Wanneer je een vergunning nodig hebt, kun je deze aanvragen via de website van jouw gemeente of via het omgevingsloket. Je zult je plannen moeten toelichten met een bouwtekening.

De kosten van een vergunning

Voor de aanvraag brengt de gemeente kosten in rekening. Deze kosten heten ‘leges’. De kosten voor een vergunning verschilt per gemeente, maar meestal gaat het om ongeveer 2 procent van de bouwkosten, exclusief BTW. Neem voor de exacte kosten contact op met je gemeente.

Wat gebeurt er na een melding of vergunningsaanvraag?

Heb je een melding gedaan bij de gemeente, dan heeft de gemeente 30 dagen de tijd om te controleren of je aan alle voorwaarden voor een melding voldoet. Hoor je niks van de gemeente, dan mag je wettelijk gezien na 30 dagen gewoon starten met de bouw van de overkapping. Dien je een vergunningsaanvraag in met een dossiersamenstelling, dan zal de gemeente je aanvraag grondig controleren. Bij de beoordeling van de aanvraag kijkt de gemeente naar: plaatselijke ordening, voorschriften, mogelijke hinder voor de buurt en een aantal andere zaken. Soms wordt er ook een openbaar onderzoek uitgevoerd waarbij omwonenden de mogelijkheid krijgen om bezwaar aan te tekenen.

Het aanvragen en realiseren van een veranda of serre is een bouwproject dat veel tijd kost. Het is dus verstandig om vroeg te beginnen met de voorbereiding en het maken van plannen. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het effectief plannen van een verbouwing? Lees dan nu meer over hoe je een verbouwing het beste kunt plannen.

Andere soort verkappingen

Naast overkappingen om extra woonruimte te creëren zoals een veranda of serre zijn er ook andere soort overkappingen. Bijvoorbeeld een overkapping voor je voertuigen; dan is een carport erg handig. Een carport is een ideale manier om je auto gedurende het hele jaar te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, sneeuw en vorst, maar ook tegen vuil zoals vogelpoep of vieze bladeren. 

Voor het bouwen van een carport zijn ook specifieke voorwaarden van toepassing waar je aan moet voldoen. Als je aan onderstaande voorwaarde voldoet, is het niet nodig om een vergunning aan te vragen:

  • De oppervlakte van de carport wordt 30 m² of kleiner.
  • Er worden geen wanden in de carport bijgebouwd.
  • De hoogte van de carport wordt 3 meter of lager.

Hopelijk ben je nu up-to-date over de laatste wet- en regelgeving omtrent veranda’s, serres en carports, zodat je probleemloos kunt beginnen met je bouwproject. Het is belangrijk om alle vergunningen (op tijd) aan te vragen en je te houden aan de regels en voorschriften. Veel succes met je bouwplannen!

Recent nieuws

Technologische innovatie: de sleutel tot klantenbinding in de digitale wereld

19/03/2024

De beste uitgaansgelegenheden in Utrecht

23/02/2024

Toekomstige verpakkings technologieën in de supermarkt

18/01/2024

Wat doen bedrijven in Utrecht om veiligheid te waarborgen?

17/01/2024

Hoeveel slaapkamers in je huis?

12/12/2023
© Copyright Gebiedonline030 2024
Sitemap
hello world!