Alles over werken met gevaarlijke stoffen

21/02/2023
|
116
Antigifcentrum

Het blootstellen van de mens aan bepaalde chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen kunnen effecten hebben van een simpele huidirritatie tot langdurige ziektes zoals kanker. Op de werkvloer is het belangrijk dat er een veiligheidscultuur gecreëerd wordt met betrekking tot het opslaan, hanteren en vervoeren van gevaarlijke stoffen. In deze blog geven we je meer informatie over het werken met gevaarlijke stoffen.

Wat zijn gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. Ze kunnen fysieke, chemische of biologische eigenschappen hebben die gevaarlijk zijn, zoals brandbaarheid, toxiciteit, explosiviteit etc. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen zijn chemicaliën, gassen, dampen, stof, biologische agentia en radio actieve stoffen.

Wanneer er niet goed wordt omgegaan met gevaarlijke stoffen dan kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals, allergische reacties, vergiftiging of brandwonden, chronische gezondheidsproblemen zoals longziektes, kanker en zenuwbeschadiging. Verder kunnen gevaarlijke stoffen ook brand en explosies veroorzaken en milieuschade zoals, het vervuilen van schoon water.

Aantal tips voor het werken met gevaarlijke stoffen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als werkgever om de veiligheid van je medewerkers een stuk te verbeteren. Evalueer ten eerste welke risico’s op de werkplek zijn. Weet welke stoffen gevaar kunnen opleveren. Het is ook heel belangrijk dat je jouw medewerkers training en informatie geeft over de gevaarlijke stoffen die gebruikt worden op de werkplek. Er is standaard wettelijk een training en vereiste verplicht vanuit de overheid. Vaak is dit minimaal en wees niet bang om dit nog meer uit te breiden, zodat jouw medewerkers nog veiliger zijn.

Lees ook:  Vloer verven: een goed idee?

Het is heel belangrijk dat je procedures creëert die medewerkers moeten volgen in een noodgeval. Elke situatie is anders en probeer zo veel mogelijk potentiële gevaren in kaart te brengen en hierbij procedures te verzinnen die medewerkers moeten volgen. Hierdoor weet elke medewerker wat hij moet doen bij welke situatie. Geef op bepaalde plekken het telefoonnummer van een vergiftigingscentrum weer, zodat medewerkers bij een vergiftiging van gevaarlijke stoffen makkelijk het antigifcentrum kunnen bellen voor directe hulp van specialisten.

Verder is het ook heel erg belangrijk dat de gevaarlijke stoffen op een juiste manier bewaard zijn. Zorg ervoor dat er geen spullen liggen in de opslagruimte waar mensen over heen kunnen struikelen, houd deksels gesloten, bewaar bepaalde chemicaliën in ruimtes die goed geventileerd, droog en koel zijn. Zorg er ook voor dat alle gevaarlijke stoffen goed gemarkeerd en geëtiketteerd zijn. Voorkomen is belangrijker dan genezen en als het gaat om het werken met gevaarlijke stoffen dan is dit ook zeker het geval.

Recent nieuws

Technologische innovatie: de sleutel tot klantenbinding in de digitale wereld

19/03/2024

Nieuwe wetgeving omtrent veranda -en serrebouw in Nederland

29/02/2024

De beste uitgaansgelegenheden in Utrecht

23/02/2024

Toekomstige verpakkings technologieën in de supermarkt

18/01/2024

Wat doen bedrijven in Utrecht om veiligheid te waarborgen?

17/01/2024
© Copyright Gebiedonline030 2024
Sitemap
hello world!