Vitamine B6: in welke voeding zit het?

21/03/2023
|
110
vitamine b6

Vitamine B6 oftewel pyridoxine is een belangrijke vitamine voor de stofwisseling, voornamelijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Deze is essentieel voor het reguleren van hormonale activiteiten en speelt een rol in groei, bloedproductie, werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

In welke voeding zit vitamine B6?

Deze vitamine is aanwezig in veel voedingsmiddelen, waaronder: Vlees (kip, varkensvlees, rundvlees), Vis (zalm, tonijn), aardappelen, bananen, avocado’s, peulvruchten (linzen, bonen), noten (pistachenoten en hazelnoten), sojaproducten (tofu, sojamelk), volkoren granen (bruine rijst, volkorenbrood). Wist je dat in een varkensfiletlapje(gaar) van 70 gram maar liefst 0,357mg vitamine B6 bevat? Dit is het voedingsmiddel met de meeste B6.

Het is belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te hebben om voldoende vitamines binnen te krijgen. De gemiddelde opname van B6 uit voeding is ongeveer 75%, en er zijn geen grote verschillen tussen de verschillende vormen van vitamine B6. Het wordt geschat dat de opname van B6 uit supplementen ongeveer 95% is.

Wat doet vitamine B6 voor de gezondheid?

Vitamine B6 is betrokken bij stofwisseling, de af- en opbouw van eiwitten en de regulering van hormonen, is wateroplosbaar en behoort tot de B vitamines.

Voordelen

  • Deze vitamine ondersteunt de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert, en helpt zo bloedarmoede voorkomen.
  • Het kan het bijdragen aan een gezonde hormoonbalans en menstruatiecyclus.
  • Het kan een gunstig effect hebben op de immuun functie.
  • Vitamine B6 is belangrijk voor een gezonde werking van het zenuwstelsel, en kan helpen bij de preventie van bepaalde neurologische aandoeningen.
Lees ook:  Groen interieur: zo combineer je het

Nadelen

  • Hoge doseringen van deze vitamine kunnen neurologische symptomen veroorzaken, zoals gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten.
  • Bij langdurig gebruik van supplementen met hoge doseringen kan er ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten ontstaan.

Supplementen

Vitamine B6 supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen en vormen, zoals tabletten, capsules en druppels. Het kan nuttig zijn om supplementen te nemen als je niet voldoende uit voeding binnenkrijgt of als je een specifieke medische aandoening hebt waarvoor extra vitamine B6 nodig is. Echter, het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, aangezien hoge doseringen kunnen leiden tot neurologische symptomen en blijvende zenuwschade. Overleg daarom altijd met een arts voordat je besluit om supplementen te nemen.

Vitamines heeft alles te maken met gezonde voeding en gezond leven. Naast voeding is slaap ook een belangrijk onderdeel van de gezondheid. In deze blog vind je 3 tips voor een betere nachtrust.

Recent nieuws

Technologische innovatie: de sleutel tot klantenbinding in de digitale wereld

19/03/2024

Nieuwe wetgeving omtrent veranda -en serrebouw in Nederland

29/02/2024

De beste uitgaansgelegenheden in Utrecht

23/02/2024

Toekomstige verpakkings technologieën in de supermarkt

18/01/2024

Wat doen bedrijven in Utrecht om veiligheid te waarborgen?

17/01/2024
© Copyright Gebiedonline030 2024
Sitemap
hello world!